"Машината е била в техническа изправност", заяви министърът на отбраната

"Пилотът на вертолета капитан Георги Анастасов е действал изключително професионално", заяви вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

По темата

„Става въпрос за регулярно учение на военноморския ни флот. При изпълнението му хеликоптерът, който е трябвало да отрази стрелба по морска цел, след завършването на учението, преминавайки покрай носа на един от корабите, най-вероятно поради метеорологични условия, може би вследствие на порив на вятъра, перката закача пилона на носа на кораба. Пилотът на вертолета е действал изключително професионално. Не е вярно, че не е бил професионално подготвен. Машината е била в техническа изправност”, каза още вицепремиерът Каракачанов.

Перката закача горната част на пилона, пилотът овладява вертолета. Отдалечавайки се от кораба, обаче явно той започва да дава дефект. Анастасов предприема най-правилния ход - да се върне обратно в близост до кораба, за да може спасителен екип да реагира бързо и да спаси екипажа.

Според Каракачанов именно благодарение на тази съобразителност на пилота двамата негови колеги на борда са спасени. 

„Благодарение на съобразителността и подготвеността на пилота, другите двама негови колеги са спасени. Поради това още вчера съм издал заповед за повишаването му в чин майор. Ще бъде награден още един член на спасителния екипаж старши лейтенант Мерчиванов - водолаз. Благодарение на него и на мигновената реакция и професионални действия от страна на спасителния екип, другите двама членове на екипажа са извадени”, каза още Красимир Каракачанов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.