Парламентът прие на първо четене промени в Закона за МВР

Пари за необлечени униформи. Парламентът одобри предложението служителите на реда да бъдат обезщетени за неполученото си облекло. Става въпрос за компенсации на обща стойност 29 милиона лева. Тоест по 400 лева на човек месечно за период от 4 години.

Промяната в Закона за МВР беше внесена и гласувана по спешност, само ден, след като управляващите обещаха пари за униформи и премахване на лимита за гориво на полицейските коли. 

КАК ЩЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМЪТ С УНИФОРМИТЕ НА ПОЛИЦАИТЕ?

По темата

Промените бяха подкрепени от всички парламентарни групи и приети с 171 гласа „за“.

ПОЛИЦАИТЕ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ НА 5-И ЮЛИ

В пленарната зала, обаче се създаде напрежение, заради висящия въпрос със заплатите на униформените.

„Ако продължаваме така, с кръпки с кръпки, вярвайте ми, ефектът ще бъде абсолютно нулев. Опасността, уважаеми колеги, на първи януари догодина да посрещнем еврокомисарите със скъсани кубинки, още е налице”, заяви Иван Иванов от БСП.

„Това, което днес обсъждаме не е за реформите в МВР, а да можем да оправим вашите грешки! Аз не знам униформата какво отношение има към реформата в МВР. Днес системата е много по-стабилна, отколкото при вас”, коментира Цветан Цветанов, председател на ГЕРБ.

На държавните служители от МВР, които към момента на влизане в сила на закона са имали право да получат униформено облекло и за които такова не е осигурено, се изплаща левовата му равностойност в размер на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци на длъжност за държавен служител, носещ униформа през календарната година, като се приспадат усвоените лимити за всяка година.

ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА МВР: МАХАТ ЛИМИТИТЕ ЗА ГОРИВО, ПЛАЩАТ И ЗА ЛЕТНИ УНИФОРМИ

Левовата равностойност няма да се изплаща, когато може да бъде осигурено униформено облекло за съответната година. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.