Румен Радев трябва да се яви в съда на 4 юли

Президентът Румен Радев, който беше и командир на Военновъздушните сили, е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Държавният глава ще трябва да се яви на заседанието, насрочено за 4 юли, съобщава БГНЕС.

По темата

Делото в Софийския градски съд започна в края на февруари. Според прокуратурата в периода от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната, Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС. Разследването е установило, че през април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани договори за удължаване на ресурса на два двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат - за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро.

Вместо тези договори да бъдат изпълнени, Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема никакви действия. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Освен това, от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Ненчев не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност на изтребителната авиация на ВВС, твърдят още от държавното обвинение.

От престъплението настъпили значителни вреди за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти на 33 вместо минимум 80 летални часа за една година. Това пък довело до опасност от тежки авиоинциденти, смятат от прокуратурата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.