Той ще е с височина 77 метра

Столичният общински съвет разреши строежа на 77-метрова сграда на бул. "България".

Проектът бе одобрен и от комисията по градоустройство, след като два пъти преди това го отхвърляше. Инвеститорът е дружеството "България билдинг".

По темата

Парцелът се намира на ъгъла между бул. "България" и ул. "Борово" в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра. В началото на годината собственикът внася до "Направление архитектура и градоустройство" искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три, тъй като в закона е записано, че сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво, пише БГНЕС.

Според "България билдинг" техният парцел е именно такъв. Според общинските комисии обаче това не е доказано.

На базата на този член беше одобрен и "Парадайс тауър" на бул. "Черни връх", както и още няколко други високи сгради в централната градска част.

Според проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване. Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане - апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м.

Общинските съветници одобриха искането за разделяне на парцела за сградата на три части, както и издаването на разрешение за строеж на 77-метровата сграда в един от тях. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.