В списъка с престъпленията вероятно ще присъства прелюбодейството

Властите в малайзийския щат Келантан промениха ислямското си законодателство, като разрешиха публичния бой с пръчки, предаде БТА.

Законовата мярка бе приета днес от парламента на щата, където управлява консервативната ислямистка партия ПАС (Ислямска партия на Малайзия)

По темата

Промяната е част от усилията за налагане на наказания според ислямското наказателно право, каза вицепремиерът на щатското правителство Мохд Амар Ник Абдула за малайзийската информационна агенция Бернама. По думите му боят с пръчки ще се извършва вътре или вън от затвора според решението на съда. Той не каза за какви престъпления ще са налага това наказание, но в списъка им вероятно ще присъства прелюбодейството, посочи Ройтерс.

Шериатът се прилага във всички щати и федерални територии в Малайзия, но само по семейни въпроси като разводи и унаследяване, както престъпления като консумиране на алкохол и прелюбодейство, извършени от мюсюлмани. Криминалните казуси се разглеждат по федералното законодателство. 

Властите в щата Келантан възнамеряват да приемат още по-стриктно прилагане на ислямското законодателство, т.нар. худуд, според което прелюбодейство ще се наказва с пребиване с камъни, а кражбата - с ампутация на крайници. 

Етническите малайци, изповядващи исляма, съставляват над 60 на сто от 32-милионното население на Малайзия. Опитите през последните години за налагане на строгия шериат пораждат опасения сред китайското, индийското и другите национални малцинства. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.