Според Борисов той ще спре езика на омразата и антибългарската пропаганда

България и Македония на финалната права пред подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Правителствата и на двете страни вече дадоха съгласие историческият документ да се подпише. 

По темата

В София и в Скопие Бойко Борисов и Зоран Заев получиха мандат от правителствата си да подпишат договора. Борисов представи пред министрите документа, който България и Македония ще подпишат на 1 август в Скопие. Парафирането му е израз на желанието да се изградят модерни добросъседски отношения, основани на европейските ценности, се казва в него. 

В документа се споменава, че за успешното завръщане на Македония на европейския път от съществено значение е страната да преодолее наследените пропагандни стереотипи и неконструктивни действия към съседите.

Според Борисов договорът ще спре езика на омразата и антибългарската пропаганда, а терминът „обща история” ще ни обедини. Историкът и първи посланик на България в независима Македония проф. Ангел Димитров твърди, че трябва време, за да видим как заявеното ще се приложи на практика. Със заявените в документа намерения България работи за сигурност в региона.

Интерес към темата прояви и американският посланик Ерик Рубен, който дойде на среща с премиера Борисов в Министерски съвет. 

"Обсъдихме договора между България и Македония, който трябва да бъде подписан. Силно подкрепяме усилията на българското и македонското правителство да постигнат и подишат такъв документ”, заяви Рубин.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.