Това е втората най-значима находка в града от откриването на двете статуи на Буда

Археолози откриха статуя при разкопки на обекта на болницата в Ангкор в Камбоджа, предаде Франс прес. Ангкор е древната столица на кхмерското кралство, което достига своя разцвет през 12-и век. Става въпрос за втората най-значима находка в града от откриването на двете статуи на Буда през 2011 г., информира БТА. 

Откриха град на мъртвите на Перперикон (ВИДЕО)

Камбоджански археолози и експерти от Института за югоизточноазиатски изследвания в Сингапур извадиха от земните недра статуя, която се намираше на дълбочина едва 40 сантиметра под земната повърхност. 

Защо археологически находки изчезнаха под строеж на хотел? (ВИДЕО)

При разцвета си Ангкор наброявал стотици храмове, но също над 1 милион жители. Това го поставяло сред най-населените центрове в прединдустриалната епоха. 

Статуята е висока близо 2 метра и изобразява пазач на болницата в този град чудо на кхмерската архитектура от 12-и век. Статуята вероятно датира от 12-13 век. 

Древната столица на кхмерското кралство е първата туристическа дестинация в Камбоджа, като е посещавана от 2 милиона души годишно.  

На обекта от десетилетия се извършват разкопки, но експерти смятат, че под земята в Ангкор все още има много скрити съкровища. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.