Пхенян изправи на нокти няколко континента

Ако след цялата тази врява севернокорейският лидер Ким Чен Ун не изстреля ракети към Гуам, мнозина може би ще зачеркнат целия епизод като поредния в наглед безкрайната поредица от блъфове на Северна Корея. Но от гледна точка на Пхенян и в очите на някои американски експерти по военно дело, Ким и неговите генерали вече са спечелили този рунд, коментира Асо.

Независимо дали изстреля ракети, или не, Пхенян предизвика голяма драма и тревога, раздразни американския президент Доналд Тръмп и накара американските съюзници в Токио и Сеул да бият тревога. Може би дори е създал прецедент, който ще доведе в бъдеще до по-агресивна политика на ръба на войната.

ВИЖТЕ ЗАБАВНИТЕ КОЛАЖИ, КОИТО ЗАЛЯХА ИНТЕРНЕТ ПО ТОЗИ ПОВОД

Ким иска да "понаблюдава още малко", преди да вземе решение, се казва в съобщението.

Планът на Пхенян е да изстреля четири ракети във водите около американската тихоокеанска територия: една на север от острова, една на юг и по една на изток и запад. Пхенян нарича тази демонстрация "обграждащ огън", но на военен жаргон това по-често се нарича "захващане на цел във вилка". Този ход на севернокорейските власти бе изчислен така, че да предизвика огромна тревога в целия регион.

Но изстрелването на ракети в изключителната икономическа зона на Гуам е крайно рискован ход. "Ако те стрелят по САЩ, това може да ескалира много бързо във война", каза вчера американският министър на отбраната Джим Матис. "Да, ако те стрелят по нас, това значи война".
Така че от самото начало Пхенян си е осигурил начини за излизане от ситуацията.

Северна Корея никога не е казвала, че ще атакува самия остров Гуам. За да изясни напълно намеренията си, тя представи детайлни сведения за планираната траектория на изстрелването, включително над кои японски провинции ще преминат ракетите, продължителността на полетите, изчислени до секунда, и разстоянието между точките, където ще паднат в морето, и бреговете на Гуам.

"Режимът отправи заплахата по начин, който да позволи на Ким да даде заден ход, без да бъде унизен", каза Адам Маунт, специалист по ядрена стратегия към Центъра за американски прогрес. "Заплахата на Северна Корея към Гуам бе по-изкусна, правдоподобна и ефикасна, отколкото неясните предупреждения, които Тръмп отправи миналата седмица".

Пхенян може да изпробва ракетите си от ъгъл, по-близък до "бойната траектория", която биха следвали при реална атака, а не "високите" траектории, които са предназначени, за да избегнат прелитане над съседни държави. В знак на протест срещу военните учения на САЩ и Южна Корея, които ще започнат следващата седмица, Северна Корея може да поиска да използва изстрелването, за да демонстрира на света на какво е способна и за да види докъде може да стигне, без да се забърка в проблем.

Но много експерти, които следят Северна Корея, мислят, че Ким въобще не бърза.
"Според мен изглежда те сякаш планират да протакат, вероятно в очакване Тръмп да загуби интерес", каза Джефри Люис, експерт по контрол върху оръжията от базирана в Калифорния организация за международни изследвания. "Това не е напразна заплаха, но и залозите са високи. Предполагам, че севернокорейците ще пасуват, ако реториката бъде смекчена".

Пхенян намекна, че решението на Ким зависи от полетите на бомбардировачите Б-1Б от Гуам до корейското въздушно пространство. Макар и вече да не са способни да пренасят ядрени оръжия, това са едни от най-модерните бомбардировачи на американските ВВС и Вашингтон често нарежда подобни мисии - над Южна Корея и над демилитаризираната зона - като демонстрация на сила пред Пхенян.

Ако Вашингтон спре полетите, Ким може да претендира, че е победил. Ако нареди бомбардировачите да излетят, Пхенян ще има оправдание да стреля. Или ще каже, че великодушно се въздържа, като си запази правото да го направи по-нататък, коментира агенция АП, цитирана от БТА.

В спираловидния свят на военното възпиране, Ким и в двата случая ще се окаже победител.
"Мисля, че в даден момент ще кажат: "Вижте, това с нищо не е по-различно от прелитанията на вашите бомбардировачи над Корея", каза Робърт Карлин, автор на статии за престижния уебсайт "38 Норт" и бивш анализатор в Държавния департамент и ЦРУ.

"Ще пратим ракетите си на 25-30 км от брега. Вашите бомбардировачи прелитат на няколко десетки километра от демилитаризираната зона. Ако се пресегнете и ни засегнете, ние също ще се пресегнем и ще ви засегнем".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.