Фирми обжалват обществени поръчки за милиони

Храни за милиони не могат да достигнат до най-бедните българи заради бавни процедури.

В склада на БЧК в момента има тонове нераздадени храни за най-нуждаещите се за близо 50 милиона лева. Стоки от първа необходимост трябва да бъдат раздадени. Заради обжалвания по Закона за обществените поръчки процесът се бави вече с месеци.

По темата

Загуби търпят всички. Нуждаещите се не получават помощите си, държавата губи европейски средства, а Българският червен кръст плаща наем са полупразни складове.

„161 000 за наем е дал БЧК. Разходите ще се трупат от тук нататък за БЧК, защото раздаване няма, а складовете са наети - средно 40 000 даваме за наем в цялата страна и разходите ще се трупат”, заяви Василка Каменова, зам.-генерален директор на БЧК.

Системата е привидно проста. Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се отпуска на държавата ни близо 50 млн. лева, с които да се купят стоки от първа необходимост. За всеки от 19-те продукта се прави обществена поръчка. След която фирми, отпаднали от класирането, започват да обжалват.

„Обжалването е по 9 обособени позиции от 19”, обясни Калина Костадинова, главен експерт в отдел „Търгове”, АСП.

Така раздаването на храни вместо да приключи до пролетта на тази година, все още дори не е преполовено.

При обжалване минималният срок за решение на Комисията за защита на конкуренцията е два месеца. Възможно е обаче обществената поръчка да стигне до съда. Така парите от Европа се замразяват за неопределено време.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.