БЧК раздава пакети с хранителни продукти на над 250 000 бедни българи

Българският червен кръст започна да раздава пакети с хранителни продукти на над 250 000 бедни българи. Те са осигурени от Фонда за европейско подпомагане. Още в първия ден на раздаването бяха отворени 83 пункта в 23 области.

Във Враца хората се наредиха на опашки, часове преди отварянето на пунктовете. Двата пункта за раздаване на храни във Враца в първия ден са заредени за 250 души.

По темата

"Като цяло броят на провоимащите лица в област Враца е 13 977", обясни Гергана Михалчева.

Те ще получават храни поетапно до края на месеца. Въпреки това още в първия ден пенсионери чакаха вече близо 3 часа преди пунктът да отвори. Мария получава 130 лева месечно, живее сама на квартира и е доволна, че ще получи храните.

"Каквото ни дадат – това. Аз казвам: "Бог да ни е на помощ, защото няма кой", казва Мария.

Славчо Атанасов е бивш учител с двойно по-висока пенсия. Смята, че продуктите ще закърпят бюджета му най-много за месец.

"След този месец Господ да ни е на помощ", казва Славчо Атанасов.

Според хората изходът е в по-високи пенсии, а не в еднократни помощи и бонуси за празниците.

"Би трябвало да се подобри стандартът на живот. Да се увеличат минималните заплати и пенсии, да се приравнят към западните", казва още Славчо Атанасов.

Дотогава помощ може да бъде и пакетът с малко над 14,5 кг различни хранителни продукти.

Един от пунктовете на Българския червен кръст във Велико Търново отвори врати точно в 9 часа тази сутрин. Близо 700 са нуждаещите само за града, а над 8000 за цялата област, които могат да получат продукти от първа необходимост до края на месеца. Марияна Дачева е на 63 години, но все още не може да се пенсионира.

"Нямам работа. Водя се в Бюрото по труда, като безработна. Където и да отида, стоя седмица-две. На третата вземат млад човек. Нямам доходи всеки месец", оплаква се безработната Марияна Дачева.

Над 250 000 са крайно нуждаещите се български граждани, които ще получат безплатно хранителни продукти. За първи път, обаче, в пакетите отсъстваха продукти от от първа необходимост.

"Като цяло тази година няма захар и олио, доколкото знаем заради провалени търгове в София. Не доставиха захар и олио и отпаднаха като продукти. Това се търси, защото е крайна необходимост", разказва Анатоли Петров – доброволец към БЧК - Велико Търново. Пунктовете във Велико Търново ще бъдат отворени до 30 септември от 9 до 14 часа.

Пунктовете на Българският червен кръст, където ще бъдат раздавани помощи за отоплителен сезон 2014/2015 са в 23 областни града и са 83 на брой. Тези в столицата ще отворят врати на 7 септември.

Репортери: Румяна Попова, Мартин Георгиев