За целта дори е проведена обществена поръчка

Вместо пари, с които да отглеждат децата си, майки на деца с увреждания от Ловеч твърдят, че наскоро от Общината им раздали работно облекло, с което да се грижат за тях.

По темата

 „Работното облекло се състои всъщност от панталон, туника и чехли”, разказа Виолета Мирчева. През следващия месец дъщеря й Никол ще стане на 11 години. Тя не говори и не може да ходи. 

Още когато била бебе, бащата на Никол си тръгнал от дома им. Оттогава за нея се грижи само майка й. Като личен асистент на детето си, доскоро жената получавала около 500 лева. От няколко месеца обаче, личните асистенти се осигуряват по нов проект. Оттогава, Доротея и Никол живеят с 235 лева на месец.”И от храна пестим и тока са ми изключвали”, призна Доротея.

 И докато Доротея пести от храна и ток, за да може да отглежда дъщеря си, от Общината в Ловеч й осигурили работно облекло. Били длъжни по закон, обясняват ни оттам, защото Общината е работодател на асистентите.

„Средствата, които бяха заложени по "Независим живот" са малко и не достигат за покриване на всички потребности, които имат хората”, призна Цветанка Маринов, ръководител на проекта към Община Ловеч. Тя твърди, че Общината може да бъде санкционирана от Инспекцията по труда, ако не е осигурила работно облекло на хората, които се грижат за деца с увреждания.

 „Една майка на дете с увреждане извършва различни дейности, например готвене, почистване и други услуги, които по някакъв начин могат да изцапат или увредят личното облекло. Ето защо с нормативен акт е задължен работодателя да осигури такова работно облекло, когато това се налага”, обясни Калина Петкова, директор на дирекция в социалното министерство. 

Така в Ловеч провели обществена поръчка. От фирмата спечелила конкурса, отказаха да застанат пред камера. От Общината обаче разясниха, че тъй като фирмата е директен производител, разходите по облеклата били незначителни. Пресметнаха цената на един комплект - около 40 лева. Пари, които Доротея изкарва за месец като изработва сувенири.

От началото на годината майки на деца с увреждания неведнъж протестираха срещу временните програми за личен асистенти и средствата, които определят като крайно недостатъчни. 

Настояваха за постоянно заплащане в размер поне като този на минималната работна заплата и регистър на хората с увреждания. Нов национален протест родителите на деца с увреждания подпогвят за 14 септември.