Майки се оплакаха, че парите, които получават, са много малко

В Перник новият проект за лични асистенти вече работи. Много майки на деца с увреждания обаче са се отказали от него. Обясняват, че от Общината предложили да им заплащат само по няколко часа на ден. Имало и вариант да бъдат лични асистенти не само на собственото си дете. Причината - отпуснатите пари са прекалено малко.

По темата

 „Ако ме назначат на 2 часа за моето дете да се грижа и още 2 часа за друго дете да се грижа, през другите 2 часа, кой ще се грижи за моето дете? 07:39 Аз съм му правила изкуствено дишане когато спираше да диша. Нашите баби не смееха да припарят до него от страх”, коментира Катя Йорданова, чието дете е с увреждане.  

Проблемът не е само в Перник. В Пазарджик ситуацията е подобна. "Беше ни предложено  да гледаме три часа нашето дете, а през останалите часове да гледаме друг човек с увреждания. Децата обаче са малки и няма на кого да ги оставим", обясни една от майките, отказала да се включи в програмата "Личен асистент" в града. "Предлагаме да се регламентира родителите на деца с трайни увреждания да получават поне  минална работна заплата", обясни тя.

В Бургас родители на деца с увреждания имат намерение блокираха пътя от Бургас за Созопол. Те настояват да има Закон за личната помощ, в който да се регламентира ясно как хората с увреждания и техните близки могат да получават пари за лични асистенти. 

„Услугата „Личен асистент” би трябвало да осигури грижа на човек с увреждане. Никога не е имало задължение тази услуга да предоставя от родител или друг член на семейството, но най-често е така. В следващата една година ще помислим как майките на децата с увреждания да могат да имат право на други социални придобивки, освен услугата „Личен асистент”, коментира пред Нова социалният министър Зорница Русинова. 

Репортери: Цеца Алексова, Ева Костова