Те настояват да бъде създаден електронен регистър на хората с увреждания

 

Родители на деца с увреждания от цялата страна излязоха на протест. 

 

"Права, а не ограничения" - с този призив започна протестното шествие на близо 400 родители на деца с увреждания. Недоволните се събраха първо пред Народното събрание, а после и пред сградата на социалното министерство. И настояха за създаване на електронен регистър на хората с увреждания

 

Едно от тях е да бъде създаден електронен регистър на хората с увреждания, тъй като в момента липсва официална статистика какъв е техният брой.


Родителите настояват и за месечен бюджет за лична помощ в размер на поне две минимални работни заплати.


Според протестиращите България е единствената страна в Евросъюза, в която хората с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и буквално се молят да бъдат одобрени.

 

Специално за протеста от Перник бе дошла и малката Еми. Момиченцето е с вроден дефект -  непълно изграждане на гръбнака. 

 

"Тя е със 100% ТЕЛК пожизено, а според нашите управляващи тя няма право на личен асистент. За тея 14 години и половина само през 2 години е имала асистент. Защото явно сме много богати и затова", коментира баща й Станислав. 

 

Личен асистент за всеки човек с увреждане - за това призова Станислав. А заплатата на асистента да е в размер на поне две минимални работни заплати. 

 

Даниела пък пожела синът й, страдащ от церебрална парализа, да има количка като тези на връстниците му в Европа. 

 

Вместо за инвалидни колички за децата си днес по изключение родителите събираха пари за друго.

 

Родителите поискаха още равен достъп на децата до образование и транспорт и повече дневни центрове. 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова