Според тях тя е справедлива

Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа. 63% намират този принцип за справедлив, а 32% - за несправедлив. Останалите се колебаят.

Шест фирми ще се състезават в търга за тол системата

Това сочи експресен сондаж, проведен от „Галъп интернешънъл“ сред 800 души в цялата страна чрез телефонно интервю, възложен от Агенция „Пътна инфраструктура“. Сондажът ползва панелна технология, която позволява национална представителност, уточняват от социологическата агенция.

Стартира отново изграждането на системата за тол такси

76% от запитаните твърдят, че са чували за тол системата. Три четвърти от българите казват, че са чували за новата система за таксуване по пътищата. Закономерно сред тях личат повече хора с високо образование. 61% още не я намират за съвсем ясна.

83% се съгласяват с твърдението, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат повече, а мнозинството от 73% са готови да подкрепят дори въвеждане на такси за тирове и извън магистралите. Всичко това означава, че тежкотоварният трафик се мисли като сериозен проблем от страна на пълнолетните българи, отбелязват от „Галъп”.

Според анализите от изследването има опасение, че евентуално поскъпване на преминаването на тежкотоварни МПС по магистралите и останалите пътища ще доведе до трудности в бизнеса и до оскъпяване на превозите. Мнозинство от 59% се съгласяват, че новата система ще затрудни бизнеса на превозвачите, а 73% се опасяват от поскъпване на превозите.

Данните показват обичайните опасения при въвеждането на нови мерки и политики. Най-устойчивото сред тях очаквано е опасението от корупция – затова и твърдението „Новата система ще ограничи корупцията“ не среща еднозначен обществен отговор и равни дялове от по 47% се съгласяват, или отхвърлят.

Създават държавна компания за тол системата

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.