Тежките камиони над 3,5 тона, които рушат най-много пътищата, ще плащат по-скъпо

Тол системата - държавна. Търпението на управляващите се изчерпа от безкрайните обжалвания на фирмите - участници в конкурса за създаването й. За това ще бъде създадена държавна компания, която ще поеме поддържането на системата за пътните такси. Ще стане ли по-скъпо пътуването по магистралите и главните пътища?

Заради непрекъснатото обжалване на обществената поръчка е изчислено, че държавата ни губи по около 1,5 милиона лева на ден. За това правителството има готовност да създаде държавна фирма, която да въведе тол системата. Тя трябва да заработи до края на 2018 година и по нея ще се таксуват само тежкотоварни автомобили над 3,5 тона. За леките коли ще се въведат електронни винетки, чиито цени няма да се променят.

Стартира отново изграждането на системата за тол такси

Все още не е ясно какви ще са таксите за тол системата. Министерският съвет трябва да ги определи, когато системата се внедрява. А колкото до самото плащане има няколко варианта.

„Веднъж да може на база изминато разстояние да заплаща превозвача на граничен пункт или на определения пункт за заплащане и на второ място ще може да предплаща маршрут”, коментира министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Борисов: Имаме готовност тол системата да е държавна

В тол системата ще бъдат включени не повече от 55% от републиканската пътна мрежа.

„За мен магистрали, първокласна и второкласна пътна мрежа трябва да попаднат на 100%, а трети клас трябва да бъдат изключени. За тези, които нямат тол система, няма да има и електронни винетки”, добави министър Николай Нанков.

Ще плащаме тол такси за половината пътища

Според превозвачите в Германия тол системата е изпробвана в продължение на две години преди да бъде въведена, а у нас се бързало само, защото държавата търпи загуби.

Забраните за тировете ще отпаднат след въвеждането на тол системата, но това ще излезе по-солено на превозвачите. Според изчисленията инвестицията на държавата от 200 милиона лева за въвеждането на тол системата ще се възвърне за около три години. Регионалният министър каза още, че държавата ще заведе дело срещу фирмите, заради които се бави обществената поръчка.

Репортер: Нивелина Няголова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.