Превозните средства над 3,5 тона ще плащат най-много, съобщи премиерът

Тол системата е на път да стане държавна. Това обяви във Варна премиерът Бойко Борисов. 

По темата

Той даде срок до понеделник да започнат процедурите за тол системата. Ако срокът не бъде спазен, държавата ще вземе проблема в свои ръце, за да спре огромните загуби. По сметките на премиера загубите са по милион и половина на ден.

Решението за тол системата, с която товарните превозвачи трябва да плащат пътни такси за преминаване по магистралите, беше взето още през 2015 г. - при втория кабинет "Борисов".

Пътната агенция обаче не успява да доведе обществената поръчка докрай заради постоянни обжалвания, а всеки ден забавяне води до загуби.

Премиерът не пропусна да отбележи и други сериозни харчове - тези за ремонт на язовир "Цанков камък". Според изчисленията, вместо да струва 400 милиона лева, проектът от времето на тройната коалиция глътнал около милиард.

Ремонтът на язовира, който се пропука, ще струва 125 хиляди лева, а ГЕРБ искат прокуратурата да провери как е строено съоръжението и защо само 7 години след пускането му в експлоатация, то вече се нуждае от ремонт.

В същото време в съобщение до медиите Корнелия Нинова поиска премиера да включи и себе си в сигнала до прокуратурата за "Цанков камък". Лидерът на социалистите напомня, че проектът, който стартира при правителството на Сакскобурготски, е приключил по време на кабинета „Борисов 1”, а той лично е прерязал лентата на язовира.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.