Едва 7 години след приключването на хидросъоръжението то вече се нуждае от ремонт

Язовир "Цанков камък" отива на прокурор. ГЕРБ се заканиха, че ще поискат проверка на проекта, защото едва седем години след приключването на хидросъоръжението то вече се нуждае от ремонт.

Най-скъпоструващият язовир в България „Цанков камък” се спука. Водите на река Гашня, вместо да се вливат в язовира, се изливат в подземните недра на няколко километра под село Стоманово.

Затова се наложи спешното източване на язовира, който два месеца ще остане сух. Ремонтът на компрометираната част ще струва 125 000 лева, а за ГЕРБ и БСП това стана пореден повод за политическа престрелка.

Язовир „Цанков камък” е празен от седмици. Според отговорника на каскадата това се прави за първи път и е рутинна процедура. ГЕРБ обаче вижда проблеми в проекта, заради което търси намесата на прокуратурата. От партията изчисляват - вместо да струва 400 милиона лева, проектът от времето на тройната коалиция глътнал около милиард.

В договора с изпълнителя пише, че на шестата година ще се направи такава инспекция и при нужда пукнатините по дъното ще бъдат запълнени, а прокуратурата е готова да приеме сигнала на управляващите. Главният прокурор заяви, че ще приеме сигнала на ГЕРБ.

„Цанков камък” е бил предмет на разследване далеч преди днешния ден. Не зная какво бихме направили сега, но очевидно тук става дума за нови обстоятелства, свързани с качество, за вложени средства в пътна мрежа и т.н.”, коментира Сотир Цацаров.

Според НЕК, който стопанисва язовира, няма проблем.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.