Тя е потенциално опасна за човешкото здраве

Миниатюрни частици пластмаса, представляващи потенциална заплаха за човешкото здраве, са открити в питейната вода на пет континента, съобщава БТА. 

С течение на времето пластмасата се разгражда до миниатюрни частици, известни като микропластмаса. Наличието й е открито в 83% от 159 проби питейна вода, взети от различни краища на света - от Германия и Куба до Ливан и Индия, и анализирани от лаборатория в университета на Минесота. 

ЗАРАДИ АРСЕНА: Забраниха на жители на монтански села да пият вода от чешмата

"Ако попитате хората дали биха желали да ядат или пият пластмаса, те просто ще отвърнат "Не, що за глупав въпрос". Пластмасата може и да не е нещо, което искаме да поглъщаме, но го правим, независимо дали чрез питейната вода, бирата или сока. Пластмаса се открива в храната ни, в морската сол, в морските дарове. Никой не е в безопасност", казва Шери Мейсън от Щатския университет на Ню Йорк, един от съавторите на изследването. 

Бутилираната вода също съдържа миниатюрни частици пластмаса. 

Може ли каменна кариера да спре питейната вода в Бургаско? (ВИДЕО)

Ефектът върху здравето от поглъщането на микропластмаса все още не е проучен. Изследвания с риби обаче са показали, че въпросните микрочастици потискат излюпването на хайвера, възпрепятстват растежа на потомството и го правят по-податливо на хищници, в резултат на което се увеличава смъртността на популацията. 

Микропластмасата абсорбира токсични химикали от морската среда, които при поглъщането й се освобождават в телата на рибите и бозайниците.

Редица проучвания са посветени на замърсяването на Световния океан с пластмаса. Настоящото обаче е първото по рода си, посветено на наличието й в питейната вода.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.