С този страх излизат на протест живеещите в Община Камено

Жители на две села край Бургас излязоха на протест срещу проект за каменна кариера. Хората от Винарско и Вратица се притесняват, че взривовете ще унищожат изворите за питейна вода на селата.

Безводие заплашва Кюстендилско (ВИДЕО)

В двете села живеят близо 1000 човека. Повече от седем години те водят съдебни битки срещу намерението само на 80 метра от вододайната зона да започне работа кариера за добив на инертни материали. Местните са категорични, че липсва прозрачност при отдаването на площите, нямало и обществено обсъждане.

2,1 милиарда души нямат достъп до сигурни водоизточници

Затова и местните блокираха пътя, по който ще вървят тежкотоварните камиони с материали от кариерата. Смятат, че селата ще загинат още след първите взривове.

Колко опасен може да бъде уранът във водата?

Според инвестиционното намерение 80% от концесионната площ на каменната кариера попада върху питейните извори. Освен вододайна зона терените, които попадат в зоната на концесията, са и единствените ловни полета и пасища на няколко села.

Едно на всеки четири деца ще страда от недостиг на вода през 2040 г.

От екоинспекцията са категорични, че са спазени всички процедури по издаването на ОСОВ за инвестиционното намерение и притесненията, че водата на няколко села ще спре не били основателни. Въпреки това местните настояват държавата да преразгледа проекта.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.