Много деца не знаят български, коментира министър Красимир Вълчев

Пробация за родители, които не пускат децата си на училище. Това ще е най-вероятното наказание, което ще получават семействата с деца извън образователната система. Това заяви в студиото на "Здравей, България" министърът на образованието Красимир Вълчев.

Преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че се обсъждат промени в Наказателния кодекс, за да могат родителите с деца, които не посещават училище, да бъдат подвеждани под наказателна отговорност. 

ПРОГНОЗА: Учителската заплата - 30% по-висока от средната

Сега за такива родители съществуват само глоби и лишаване от социални помощи. Стана ясно още и че от новата учебна година ще са факт електронни учебници почти по всички училищни предмети. 

„Много деца, завършили училище, не знаят български. Причината за това е, че не са обхванати от системата за предучилищното образование, детската градина също е тази, която трябва да ги научи първо на български и след това постоянното посещаване на училище ”, каза в предаването Вълчев.

Министърът е на мнение, че правителството трябва да направи така, че да вкара децата в училище. „Не е задължително родителите да бъдат наказвани със затвор, ако децата им не ходят на училище”, каза Вълчев.

Синдикати настояват: Минималната заплата да не се облага с данъци

„Все по-малък е дела на децата, които не посещават училище поради социални причини. Основната причина е културната – нежелание да се посещава училище”, заяви образователният министър.

ПРОУЧВАНЕ: 79% от шестокласниците харесват учителите си

„Трябва да има и моров и тояга“, категоричен е Красимир Вълчев.

СРЕЩУ ОТПАДАНЕТО: Социалните помощи за ученици - в натура

Във връзка с черно-белите учебници, министърът каза, че такива винаги е имало, особено в по-горните класове и ще има. Той напомни, че учебниците се избират от учителите. Според него основният проблем е бил в репликата за по-притеснените ученици. Вълчев все пак поясни, че по-голяма част от учениците ксерокопират учебниците и имат черно – бели учебници и то с доста лошо качество.

Красимир Вълчев сподели, че помни все още първия си учебен ден. Той е прекрачил за първи път прага на училището в град Гълъбово, а търпелива и мила е била класната му в първи клас. Министърът помни и първата си двойка. Тя е била по биология.

Дни преди първия звънец: Ремонтите в училищата продължават

Стана ясно още и че от новата учебна година ще са факт електронни учебници почти по всички предмети в училище.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.