Почти половината от учениците обаче са готови да избягат от час при първа възможност

Броени дни преди първия учебен ден ново изследване на нагласите на шестокласниците показва както положителни, така и отрицателни нагласи. Например, 95% от шестокласниците у нас смятат, че е важно да се ходи на училище, а 79% харесват учителите си. В същото време обаче почти половината (45%) споделят, че са готови да избягат от час при първа възможност.

СРЕЩУ ОТПАДАНЕТО: Социалните помощи за ученици - в натура

Това сочат данните от национално представително проучване на Центъра за приобщаващо образование. 

Дни преди първия звънец: Ремонтите в училищата продължават

46% от децата смятат, че най-важните предмети (като математика, история, география, английски) са напълно безинтересни. Любимите предмети на учениците са физическо възпитание (76%), рисуване (57%) и музика (56%). 

ГЛОБИ И СЪД ЗА РОДИТЕЛИ: Акция за връщане на отпаднали ученици в час

Противно на популярните твърдения, най-много шестокласници се страхуват не от агресията в училище (едва 18% я посочват като нещо, от което се боят), а от неуспех или сериозен провал в ученето – 57%. 

Оказва се, че почти една четвърт (23%) от децата в шести клас живеят в семейства в крайна бедност, а 18% имат трудности с българския език в училище. На 14% от шестокласниците им се налага да работят, за да изкарват пари, 12% пътуват до училище в друго населено място, а 10% не живеят с родителите си. Това са фактори, които поставят децата в допълнителен риск от отпадане, сочат резултатите от изследването. 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОУЧВАНЕТО: Национално представително проучване на Центъра за приобщаващо образование. Проучването се организира в рамките на програма „С поглед в бъдещето – училището има смисъл“, която се реализира с финансовата подкрепа на Фондации „Велукс“. В края на учебната 2015/2016 година Центърът за приобщаващо образование възложи и реализира мащабно социологическо изследване сред учениците от VI клас. В него са съчетани както качествени, така и количествени методи. Използван е методът на пряката групова анкета с 42 въпроса, от които 17 открити.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.