Това е и единствената страна в света, в която на жените е забранено да шофират

Стотици жени получиха правото да проследят тържествата по случай националния празник на Саудитска Арабия на стадиона, носещ името на крал Фахд в столицата Рияд, съобщава "Дойче веле".  

Жена с къса пола предизвика скандал в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Условието бе – те да са придружени от семействата си. За тази цел на стадиона беше отделена специална част само за тях. Много от посетителките на стадиона изразиха радостта си от това, че могат да присъстват на подобна публична проява. По повод националния празник на страната навсякъде се организира тържествена заря, провеждат се концерти и танцови представления. 

Саудитска Арабия създава курорт за жени по бикини

Досега на жените в Саудитска Арабия бе забранено да влизат в стадиони дори и по повод националния празник. Консервативното мюсюлманско кралство следва изключително строга политика за разделяне на половете. Това е и единствената страна в света, в която на жените е забранено да шофират. Забраните всъщност са многобройни. Така например момичетата и жените нямат право да пътуват или да започват следване, ако не разполагат с изричното разрешение на бащите, съпрузите или братята си.

Йода "седна" до принц на Саудитска Арабия в учебник (СНИМКА)

В последно време обаче бяха частично либерализирани някои от рестриктивните наредби. През юли 2017 например Министерството на образованието за пръв път разреши на момичетата да участват в часовете по физкултура на държавните училища.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.