Това сочи изследване, направено в редица бедни страни

Наличието на повече дървета при водоизточниците подобрява хигиената и здравето и е свързано с по-малко смъртни случаи от диария на деца в бедните страни, сочи проучване, циитрано от Reuters и БТА. 

За целите на изследването авторите анализирали здравето на 300 000 деца и данни за качеството на водоизточниците в 35 страни, сред които Бангладеш, Нигерия, Колумбия. 

Как есенните цветове ни правят по-щастливи?

"Проучването показва много ясно как здравите екосистеми са пряко свързани с човешкото здраве и благоденствие", казва Брендън Фишър от университета във Върмонт, САЩ, един от съавторите на проучването. 

"Не твърдим, че дърветата са по-важни от тоалетните и канализацията. Проучването ни обаче показва, че горите и други природни системи могат да допълнят и да допринесат за подобряване на традиционните водопроводни системи и да компенсират липсата на инфраструктура", отбелязва ръководителят на изследването Диего Ерера. 

Диарията, която е предотвратима, годишно отнема живота на стотици хиляди деца под 5-годишна възраст и е сред водещите причини за детска смъртност, заедно с маларията и пневмонията, според Световната здравна организация.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.