Стефан Гюров е мениджър на Елина Свитолина

От Сорбоната през френската литература до тенис корта. Това е в едно изречение животът на Стефан Гюров, който стои зад успеха на третата в света тенисистка Елина Свитолина.

„Аз съм от 25 години във Франция, не съм живял никога в България, родителите ми са напуснали, когато съм бил още малък. Но винаги ме свързва с България фактът, че първо съм се родил тук. Връзката с България е много топла. Аз съм си българин”, заявява Стефан Гюров.

Григор Димитров е осма ракета в света

Като дете е играл тенис за удоволствие, но никога - професионално. Семейството му го подкрепя да остави литературата и да скочи в дълбокото. Баща му е бил треньор по футбол, а после мениджър.

„В тениса трябва да построиш една връзка в дългосрочен план с определен състезател, във футбола е one shot. Трябва заедно със състезателя да преминеш с година през определени етапи. Въображаемо трябва да си представиш как ще изглежда пред спонсори, пред медии. Гледаш също и семейството. Семейството е най-важно – знаете пословичната връзка между баща и тенисистка”, заявява Стефан.

Гришо изненадващо се прибра в България, срещна се с президента (ВИДЕО+СНИМКИ)

Зарязва науката и се отдава професионално на хобито си. На шега започва всичко – на пейка в парка подписва с малката тогава Елина Свитолина. Сега тя е в топ 3.

„Запознахме се, убедихме я, че може би трябва да подпишем договор за 1 месец, да се опознаем, и тя взе, че спечели юношеския „Ролан Гарос”. Следващата година друго момиче, с което току що бяхме подписали, и то спечели „Ролан Гарос”, разказва Стефан Гюров.

Споделя, че с Елина работят заедно от 8 години и имат изключително доверие един на друг.

„А доверие между топ състезател и топ мениджър се гради трудно, с години, но с правилния екип около спортиста”, заявява Стефан.

Серина Уилямс роди момиченце

Освен голямата звезда в женския тенис – Елина Свитолина, грее и друга – на Даниил Медведев.

„Имаше приказен пробив дебют на „Уимбълдън” срещу Вавринка, но след това имаше и една случка с глоба от 15 хиляди долара – 2-3 глоби . Това е първа сериозна година за него. Огромен взрив, спечели много мачове тази и миналата година. Но и отнесе няколко глоби, защото все още е малко буен. Няма го опита”, разказва Стефан.

Трудно за Стефан е да скрие емоциите си, когато Медведев играе срещу Гришо, или Свитолина срещу Пиронкова, но въпреки корените си – бизнесът си е бизнес. И той винаги подкрепя своите състезатели.

Рецептата за успех Стефан обяснява със ... щастлива случайност и .. не само.

„Трябва да има и определена лудост, да си казваш: „Аз мога наистина да преодолея някои неща и да постигна високи цели””, смята Стефан Гюров.

А неговата Елина е с реални шансове да стане номер 1, ако спечели в Сингапур в края на месеца.

Повече гледайте във видеото 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.