Бюджетите на ДОО и НЗОК минаха през ресорните комисии

Бюджетите на държавното обществено осигуряване и НЗОК бяха приети на първо четене от ресорните комисии в парламента. Финансовата комисия пък одобри бюджета за следващата година. 

Най-сериозно спорове възникнаха за парите за здраве. Според плана на държавата през следващата година в НЗОК ще влязат над 406 милиона лева повече в сравнение с тази година. 

Приоритети ще са електронно здравеопазване, майчино и детско здравеопазване, профилактиката и ранната диагностика на заболяванията и качествена медицинска и дентална помощ.

Лекари получават повече пари за извънболнична помощ

"Българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси. От нея се краде много. Знаем и кой има интерес тази система да бъде неефективна и огромно количество ресурси да изтичат от нея. Необходими са допълнителни усилия по отношение на контрола на ДДС върху горивата и ще продължим с усилията в тази посока и през 2018 година", заяви в парламента финансовият министър Владислав Горанов и подчерта: "Съвършен бюджет няма. Този е добър". 

"Онова, което се съдържа в бюджета и онова, което ни се представя от управляващата коалиция, не е едно и също. Как да разбираме увеличаването на разходите за здравеопазване като хвалба като то е да си посипеш главата с пепел", коментира Йордан Цонев от ДПС. 

"Какво от това, че ще нулираме бюджетния дефицит? Ще влезем в Гинес? В армията летят 5 самолета", коментира Румен Гечев от БСП. 

С бюджета на ДОО се предлага увеличение на минималните осигурителни прагове за 2018 г. с 3,9 на сто и при планираното увеличение на минималната работна заплата с 10,9 на сто.

Средното увеличение на минималните осигурителни прагове през 2018 г. е около 6,8 на сто. Минималната работна заплата се увеличава от 460 на 510 лв. Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица в размер на 510 лв.

Протест за по-високи доходи: Хиляди блокираха центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители от 300 на 480 лв. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 2600 лв.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.