Ранените са над 7000 души

Повече от 450 души загинаха, а над 7000 са ранени след силното земетресение, което разлюля Североизточен Ирак и гранични райони в Иран. Трусът с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер остави без домове над 70 000 души. 

СНИМКИ ОТ ЗАСЕГНАТИТЕ РАЙОНИ ВИЖТЕ ТУК

Земетресението нанесе най-големи щети в Иран. Разрушения има в няколко провинции в западната част на страната, но най-силно е засегната Керманшах. Около 300 от жертвите са загинали там. А хиляди пострадали продължават да пристигат в болниците.

Десетки загинали при 7,2 по Рихтер на границата между Иран и Ирак (ВИДЕО)

След труса настанала паника. Токът спрял и това допълнително затруднило хората, които се опитвали да избягат от клатещите се сгради. 

Земетресението е активирало свлачища. Пътищата са затрупани и на много места в Иран спасителите не могат да достигнат до селища, които евентуално са пострадали.

Спасителните операции продължават. На много сгради могат да бъдат видени пукнати и цепнатини. В резултат на срутванията множество автомобили, паркирани в близост до сгради, са затрупани.

Епицентърът на труса беше на иракска територия, близо до основния гранично-пропускателен пункт между двете страни. Иракските власти съобщават за няколко загинали и десетки ранени.

Върховната европейска представителка по външната политика и сигурността Федерика Могерини обяви, че Евросъюзът е готов да окаже помощ на Иран и Ирак.

Мощните земетресения в региона не са рядкост. Територията на Иран е върху големи разломи. Последното опустошително земетресение беше през 2003 г., когато загинаха повече от 30 000 души.

Земетресение с магнитуд 6,8 беше регистрирано снощи и край бреговете на Коста Рика, недалеч от столицата Сан Хосе. Засега няма данни за разрушения и жертви. Последвалите вторични трусове са били усетени и на териториите на други страни от региона – Турция, Кувейт, Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн.

До момента няма данни за пострадали или загинали български граждани след силния трус между Иран и Ирак, съобщават МВнР.

Вторичните трусове продължават, поради което от ведомството съветват да не предприемат пътувания в този район.

Посолствата на България в Техеран и Багдад са на разположение на българските граждани в района на дежурните телефони: +98 930 568 34 09 (Техеран) и +964 7809237587 (Багдад).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.