Преговорите за съставяне на коалиция буксуват, а крайният срок вече изтече

Политическото бъдеще на Германия – все по-несигурно. Преговорите за съставяне на коалиция буксуват, крайният срок изтече. А разликите между преговарящите партии изглеждат непреодолими. Ще я бъде ли коалиция „Ямайка” или идват нови предсрочни избори. 

СЛЕД ТЕЖКИ ПРЕГОВОРИ: Без споразумение за коалиция в Германия (ВИДЕО)

Знаем, германците са известни със своята точност. При преговорите за правителство обаче, Ангела Меркел не успя да спази срока, която самата тя си постави. Коалиционното споразумение трябваше да е готово до вчера и въпреки че партиите останаха до 4:30 сутринта, резултат няма. 

Общата и единствена цел е коалиция „Ямайка” – между консерваторите на Ангела Меркел, зелените и свободните демократи. Партиите обаче са прекалено различни една от друга. 

Тежки преговори за формиране на коалиция в Германия

Основно за това каква трябва да е финансовата политика и  за подхода към климатичните промени. Но най-непреодолими изглеждат различията за политиката към бежанците. Християнсоциалния съюз настоява Германия да запази тавана за прием на бежанци. Искат и да се забрани на бежанците с временен статут да взимат семействата си в германия. „Зелените” са категорично против. И в този момент, преговорите продължават.

Партията на Меркел бележи най-ниския си рейтинг от 6 години 

„Не е лесна задача да обединиш противоположните страни. Но аз влизам в тези преговори с намерението, въпреки трудностите, да изпълня задачата, която избирателите ни дадоха и да съставим коалиция. Ще е трудно, но си струва да започнем втория етап”, обясни германският канцлер Ангела Меркел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.