Визита на толкова високо равнище има за първи път в отношенията между двете страни

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Рияд на първото посещение на най-високо равнище в историята на дипломатическите отношения между България и Кралство Саудитска Арабия.

На летището той беше посрещнат от емира на Рияд Файсал бин Бандар Ал Сауд. Почетен гост по време на визитата в кралството е Симеон Сакскобургготски.

В официалната делегация са вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на туризма Николина Ангелкова. Премиерът е придружаван и от бизнес делегация.

Посещение на такова високо равнище се осъществява за първи път в историята на двустранните отношения между България и Саудитска Арабия.

В Рияд в сряда българският министър-председател ще разговаря с краля Салман бин Абдулазиз ал Сауд, а по-късно ще се срещне и с министъра на външните работи Адел ал Джубейр и с министъра на енергетиката, индустрията и минералните ресурси Халид ал Фалих.

Целта на визитата е засилването на икономическото и търговското сътрудничество между двете страни. Ще бъдат обсъдени въпроси в ключови сфери като сигурност, енергетика, търговия, транспорт, туризъм.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.