Те се събраха в центъра на София, за да защитят работните си места

Стотици работещи в "Булгартабак" излязоха на протест пред Министерския съвет. Повече от девет автобуса от цялата страна са се събрали в центъра на София. Протестиращите държат плакати "Не сме контрабандисти".

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Действията на служителите на холдинга са провокирани от изказване на лидера на „Да, България” Христо Иванов. Хората носят плакати с надписи "Булгартабак" е отговорен производител!", "Ние честно си плащаме данъците, а Вие". Целта на демонстрацията е правителството да чуе техните искания и да защитят работните си места.

Христо Иванов внесе сигнал за контрабанда на цигари

Уволнени служители на "Булгартабак" излязоха на протест

"Тук сме, за да покажем уважение към вашия труд и притеснения. Ние не сме ваши врагове. Искаме законност. Искаме страна, свободна от мафията. Искаме институциите да си вършат работата. Къде са собствениците на „Булгартабак“? Ние сме пред тях с лицата си, но къде са типовете, които са ги изкарали на улицата и се крият зад тях, които ги използват за жив щит за своите престъпления. Къде е Пеевски”, заяви лидерът на „Да, България” Христо Иванов, който отиде при протестиращите.

Той призова премиера Борисов да излезе пред хората и да им обясни кога тяхното предприятие ще излезе напълно на светло и кога ще бъде разкрита цялата истина за „Булгартабак”.

Припомняме, че преди няколко дни "Да, България" внесе сигнал в прокуратурата и парламента за контрабанда на цигари. Лидерът на партията и бивш правосъден министър Христо Иванов се позова на годишния доклад на турските служби, в който имало данни за български марки цигари на „Булгартабак”, които се внасяли контрабандно от Сирия в Турция. От МВР заявиха, че в цитирания доклад няма такива данни. "Да, България" иска парламентът да създаде анкетна комисия по случая, която да разгледа и приватизацията на "Булгартабак".

В отговор на твърденията на Христо Иванов, от „Булгартабак” публикуваха официално изявление на сайта на предприятието. В него заявяват, че са изправени пред „безпрецедентна негативна медийна кампания, основаваща се изцяло на инсинуации”, които нямат нищо общо с действителните факти.

„Организатори и изпълнители на тази кампания са медиите, свързани с бизнесмена Иво Прокопиев и кръга „Капитал“, неправителствени организации, получаващи финансиране от чуждестранни фондации, както и поставени в зависимост от тях български политици и политически партии. Особено активна тези дни е политическа партия „Да, България“, начело с нейния лидер Христо Иванов. Свидетели сме на публично свързване от тяхна страна на името на „Булгартабак“ с твърдения за контрабанда, участие в нерегламентирани контакти, неясна собственост, включително инсинуация за връзки с терористични организации”, се казва в изявлението на „Булгартабак”.

„Всяка невярна или заблуждаваща информация, разпространена публично, е в състояние да навреди изключително много върху реномето на дружеството и да се отрази върху пазарната му капитализация. Кръгът „Капитал“ и „Да, България“ целят, без оглед на последиците, които могат да имат техните действия, да унищожат „Булгартабак“, като истината за тях не е от значение, законите в България също, а съдбите на хиляди работници в дружеството и на заетите в тютюневия сектор в страната, на практика се оказват заложени на карта заради лични и политически интереси на лицата Иво Прокопиев и Христо Иванов. Няма да ни изненада, ако същите лица действат и в полза на икономически интереси на чуждестранни конкуренти на „Булгартабак“, се посочва в изявлението. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.