Повишение ще има в 14 области

Ще плащаме ли от Нова година драстично повече за вода? Планирано е поскъпване в 14 града, като на места скокът е с 20%. Новите цени още не са приети окончателно, предстои Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да вземе решението си.

С колко може да поскъпне водата в отделните градове?

„В Ямбол се налага 20% увеличение на цената на водата, тъй като влиза в експлоатация нова пречиствателна станция. Такава до момента нямаше”, обясни в предаването „Здравей, България” Ивайло Касчиев, директор "Вик Услуги" в КЕВР.

В 14 области в страната ще има скок на цената на водата и бизнес плановете за това са одобрени. "Заседанието на КЕВР е в петък и то е закрито", заяви Касчиев.

По думите му КЕРВ не разчита на външна помощ при контрола на ВиК операторите. "Дали сме ясни правила как да се води регулаторната отчетност. И всека година правим проверки на дружествата, за да видим къде са инвестирали и за какво са похарчили парите", каза той.

"Секторът е в много лошо състояние. Трябва да се инвестира много, за да няма такива аварии и загуби. Над 12 милиарда лева трябва да се инвестират в следващите години, за да покрием европейските изисквания", заяви експертът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.