Председателят на Националното бюро за контрол на СРС-та гостува в NOVA

"Бюрото е възпрепятствано да упражнява своите правомощия", съобщи в "Здравей, България" председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков.

Шефът на Бюрото за СРС: Някой иска да върне безконтролното подслушване

„Има заповед на главния прокурор Сотир Цацаров от 20 ноември 2015 година. С тази заповед Цацаров забранява на своите подчинени прокурори на националното бюро да се предоставят: документите, на които се основава искането за използване на СРС-тата, резултатите, получени в хода на прилагане на СРС-та, получените веществени доказателствени средства”, посочи Бойко Рашков.

„Тъй като има такава заповед, на нас ни се отказва да се запознаем с тези материали. Затова аз заявих в българския парламент, че бюрото оттук нататък няма да може да уведомява гражданите със 100% убеденост, че те са били подлагани на СРС-та”, добави той. „По отношение на три случая на нас ни се пречи да извършим проверка”, оплака се Бойко Рашков. В един от случаите става дума за противодържавно престъпление, което е било „екзотично, дори по тоталитарно време”, уточни той.

Георги Гатев обжалва отказания му достъп до СРС-та

„Сега деянието, за което този човек се подозира, почти няма място в Наказателния кодекс. Този човек иска да знае дали срещу него са използвани СРС-та. Вчера от него пристигна трета молба. Ние в момента нищо не можем да му отговорим и вероятно ще изпратя тези материали на главния прокурор, той да отговори, тъй като действително става дума за нещо много сериозно. ДАНС също отказват дадат информацията”, разказа Бойко Рашков.

Той твърди и че материали, свързани с конкретно използване на СРС-та са се появили чрез прокуратурата в онлайн медия. "Този материал, който се е появил в медиите, е бил в делото на прокуратурата. Точно по този случай сме извършвали проверка и две от нашите констатации за неправомерно подслушване на магистрат са по този случай", каза още Рашков. Бюрото е изпратило 43 сигнала за нарушения на главния прокурор, от тях по 19 ние нямаме знак, че някой е взел отношение по труда на хората от бюрото, коментира още той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.