60-годишният Николай Банков взе 600 лева от двама студенти в Университета по хранителни технологии

След разследване на "Господари на ефира" бивш преподавател от Университета по хранителни технологии в Пловдив отива на съд за взимане на подкуп. 

Прокуратурата внесе в съда обвинителения акт, според който през май тази година 60-годишният Николай Банков в съучастие с 38-годишен бивш студент в университета е поискал 600 лева, за да проведе изпит след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА "ГОСПОДАРИТЕ": Арестуваха професори от университет

Банков се ангажирал да постави положителна оценки на двама студенти, да ги отбележи в студентските им книжки и изпитните протоколи, така че те успешно да вземат изпита по „Теоретична електротехника – първа част“. 

Изпитът се провел на 9 май. Двамата студенти се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали професора кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

СЛЕД АРЕСТИТЕ: Вътрешна проверка в Университета по хранителни технологии

На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача, като Николай Банков отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно Банков им дал номера на мобилния телефон на бившия студент Димитър, "за да си решат проблема с изпита".

ИЗПИТИ ЗА ПРОДАН: Уволниха двамата професори, уличени в подкупи

Студентите позвънили на дадения телефонен номер, а Димитър им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки. Двамата предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка, на 15 май 2017 г. бил проведен формален изпит  като двамата студенти получили  среден /3/. На същата дата в търговски обект в Пловдив разследващите намерили банкнотите, предадени от студентите.

Николай Банков е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева и няма право да напуска страната. След разследването на "Господари на ефира" той беше уволнен от университета. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.