В следващите 6 месеца в страната ни ще пристигнат 25 000 гости

А през новата година България ще се изправи пред едно от най-сериозните си предизвикателства - европредседателството.

За шестте месеца на Европредседателството предстои в страната ни да пристигнат 25 000 гости. В България ще се проведат над 300 срещи, а в Брюксел и Страсбург - над 1500.

Готова ли е България за председателството на ЕС?

"Това, което можехме да предвидим и което трябваше като минимум да подготвим, ние сме го направили", категорична беше Лиляна Павлова. И разкри, че за нея е най-важно да няма терористични атаки и проблеми със сигурността.

Отговорниците по безопасността са в бойна готовност след серия общи учения, инструктажи и разстановки.

ПРОГРАМАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: На какви събития страната ни ще бъде домакин?

Европейски подход на роден терен е предвиден и за решаването на един значително по-прозаичен проблем - задръстванията. Хората, които работят и живеят в района на НДК, ще трябва да се въоръжат с повече време и повече здрави нерви, защото тук ще е една от най-натоварените точки по време на европредседателството.

Затруднения ще има още по булевард "Цариградско шосе", улица "Раковски", булевардите "България" и "Витоша". И все пак от Столичната община обещават до тежки блокади да не се стига. Обещават още дълги зелени вълни, редовен градски транспорт, умно и поетапно спиране на движението.

Как ще изглеждат подаръците за гостите на председателството на ЕС

А докато гражданите на София си гонят графика, властта ще гони една основна извънредна мярка - да промени имиджа на България. 

Страната ни инвестира в ремонти и строителство 145 милиона лева. В това число 45 милиона за НДК.

А междувременно в столицата намериха място нови естакади, транспаранти, билборди, и градинки допълниха столичната фасада. Зад фасадата обаче дебнат други проблеми - вот на недоверие, протести. 

Готова ли е България и кои са най-големите страхове на управляващите? Гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.