Нарушението е засечено от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”

Фиктивно прекарване на камиони през годишен технически преглед. Такава схема разбиха от Изпълнителна агенция „Автомобилната администрация”. Как камион минава преглед в пункт в Хасково, докато се движи по пътищата на Германия?

Всеки камион преминава периодичен преглед, за да сме сигурни, че е безопасен на пътя. В този пункт в Хасково прегледът се прави без камионите въобще да присъстват. В продължение на месеци инспектори на „Автомобилната администрация” са следили камерите в пункта и тахографите на камионите.

Няма да регистрират колите, които замърсяват въздуха над нормата

„Имаме съмнения, че 110 превозни средства са се намирали извън територията на България по време на извършване на технически преглед”, обяснява Красимир Пъргов от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

До вчера, според камерите на „Автомобилна администрация”, пунктът е работил. Тази сутрин обаче той вече е затворен. Ето я прясно залепената табела - пунктът е затворен, поради заболяване на персонала. Инспекторите са открили  грубо нарушение на закона, заради което пунктът ще получи няколко акта и ще бъде бъде затворен.

Собственик на камионите е голяма транспортна компания на известния в Хасково бизнесмен Иван Стаматов. 

До 7000 лв. глоба за манипулиране на километража

„Ние сме една от най-чистите фирми за транспорт. Не твърдя, че не може да има нарушение някакво. Може и да има. От къде да знам шофьорът какво е щракнал на тоя компютър, на това устройство, което му е в камиона. Сега си ги изясняваме тези неща. След края на проверката ще ви ги строя тук всички началници, за да ги питате”, заяви Иван Стаматов, собственик на транспортната фирма.

Според последните промени в закона компанията-превозвач рискува да загуби удостоверенията за изправност на своите камиони. Събраните данни ще бъдат предадени и на прокуратурата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.