Мярката ще се прилага за столицата

Изненадващи проверки по пътищата за коли, които замърсяват въздуха. Нарушителите на еконормите ще се спират от движение. В софийския КАТ вече работят уреди за измерване на замърсяването. 

ПО ПРАЗНИЦИТЕ: Защо отливът на коли не донесе по-чист въздух в София?

Според новите правила, ако газанализаторите отчетат завишени норми на вредни емисии, които автомобилът ни излъчва, няма да можем дори да го регистрираме. Така ще трябва да отидем до автосервиз да отстраним повредата и да се върнем за втори опит в КАТ, за да ни дадат удостоверение и регистрация.

В СОФИЯ: Вече можем да следим замърсяването на въздуха онлайн

Първата стъпка към по-чист въздух струва на общината 70 000 лева. Пет газанализатора ще работят на контролните канали в КАТ, другите два тръгват по улиците да дебнат съмнително пушещи ауспуси.

Освен проверките при първа регистрация и случайните проверки на пътя, от Столичната община искат по-строг контрол и от страна на Агенция „Автомобилна администрация”.

Вредните емисии и досега се замерват при всеки един технически преглед на автомобила. Затова от „Автомобилна администрация” предвиждат по-строг контрол дали в пунктовете за годишен технически преглед измерват коректно вредните газове. Нарушения оказва се не липсват.

След София идва ред и на други градове. Държавата обеща да се бори с мръсния въздух навсякъде.

От КАТ се похвалиха с рекорден брой регистрирани автомобили в края на 2017 г. Само за ден тогава са регистрирани над 1400 автомобила. Дали новият, по-строг контрол ще намали броя на колите - предстои да разберем.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.