Заместник-кметът по екологията на София коментира предложението

Колко мръсен е въздухът в София? От сряда вече ще можем да следим тази информация в интернет страницата на Столичната община. 

Прогнозата за завишени нива на фини прахови частици ще се прави за следващите 48 часа. Ще бъде представен и пакет от мерки с препоръчителен характер, с които, ако всички ние спазваме в такива ситуации, рискът ще се намали и дори е възможно прогнозата да не се сбъдне. 

"Системата за прогнозиране на замърсяването трябва да минимизира възможността реално да се случи замърсяване", посочи за "Здравей, България" Йоана Христова, заместник-кмет по екологията на София.  

Сред мерките срещу замърсяването на въздуха на Столичната община е и удвояване на таксата "синя зона". Това означава, че за 1 час престой на колите ни в центъра на столицата, бихме платили по 4 лева. Предвижда се и по-евтин градски транспорт и ограничение на коли и строителни машини в дните, когато замърсяването е в пъти над нормата.

"Това са предложения на работна група, съставена от 20 експерти. Идеята е, когато има прогноза за превишения (на нормите за фини прахови частици във въздуха), да информираме гражданите и да ги призовем в този ден да използват градския транспорт. Или да призовем гражданите да не използват твърдо гориво", поясни Христова. 

Гледайте повече във видеата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си