Политика или бизнес спъват развитието на планината?

„Затворена”, „забранена”, „забравена” планина. Такава ли е наистина Витоша? Много въпроси се повдигнаха през последните дни по казуса с лифтовете и достъпа до софийската планина.

Планът за управление на природен парк „Витоша” ще бъде променен. Около това се обединиха министрите на спорта, на околната среда и водите, вицепремиерът Валери Симеонов и кметът на София Йорданка Фандъкова. Все още обаче няма конкретика какви ще бъдат промените.

Управляващи искат промяна на плана за управление на парк "Витоша"

Според сегашните правила във Витоша не може да има ново строителство, а само подмяна и ремонт на вече съществуващите лифтове и влекове. Според концесионера „Витоша ски" обаче подмяната на някои съоръжения е невъзможна, тъй като те вече не се произвеждат. 

Защо не може да се обновяват ски съоръженията във Витоша?

„За нас Витоша е богатство, емблема на нашия град. Трябва както да я пазим, така и да я развиваме, при спазване на законодателството”, коментира в предаването „Здравей, България” Ботьо Ботев, общински съветник от ГЕРБ.

„Решението, което виждаме като Столичната община, това е в промяна на плана за управление, която да даде възможност за модернизация на ски съоръженията, при стриктно и ясно оказано правило, че няма да допуснем строителство на нова леглова база, на хотели, на хижи. Само подмяна на съоръжения и развитие на ски туризма”, заяви Ботев. 

Според общинарката от ДСБ Марта Георгиева от 10 години се бездейства по проблемите на Витоша.

„За мен не е бил защитен обществения интерес – хората да имат достъп до планината за спорт и туризъм. 10 години ГЕРБ управлява тази община, през това време не са направени никакви постъпки за това”, заяви Георгиева. „Още 2012 г., когато „Витоша ски” спира съоръженията в разгара на сезона, от ДСБ поискахме разтрогване на договора поради неспазването му от приватизатора. Предлагали сме кметът да разпореди ремонт на съоръженията или тяхното премахване, тъй като са стари и опасни”.

Според адвоката на „Витоша ски” обаче проблемът с подмяната на съоръженията е по-сложен.

„Проблемът е забъркан преди доста години, под натиска на неправителствени екологични организации. Касае се за закон, който забранява изключване от горския фонд на каквито и да е терени. Тук се касае за малки стъпки – 2 на 2. Има съоръжения ,строени от 1950 и някоя до 1980-та. Реално техниката се е променила и ние не можем да стъпим в старите стъпки”, обясни адвокат Петър Петров.

Така по думите му не може да се подменят съоръженията.

„В закона пише, че без промяна на предназначението могат да се изграждат фундаменти на стълбове на лифтове на съществуващите съоръжения”, заяви юристът Любомир Костадинов. „В момента няма законови пречки да се подменят съоръженията. Проблемът е, че инвеститора иска да строи лифтове на нови места”.

Целия спор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.