Отново протести в морската столица

Отново протести във Варна срещу местните общински съветници, които отхвърлят подписка за референдум относно бъдещето на Морската градина. Опасенията са от застрояване на брега на морето. Съветниците обявиха, че подписите за провеждане на допитване били недостатъчно, а въпросите за Морската градина - незаконосъобразни.

Жива верига срещу строеж в Бургас

Подписката, внесена от около шест организации, които искат да се определи бъдещото й, е от преди пет години. Едва сега обаче от общината я разглеждат.

Спешна проверка на всички проекти на зелените организации

На 11 януари ВАС излезе със становище, с което задължава Общинският съвет да разгледа подписката. Според организаторите й в нея са събрани повече от 30 000 подписи. В четвъртък на съвместно заседание на всички комисии в общината е взето решение, че я отхвърлят.

Спасено ли е Българското Черноморие от застрояване?

„Нека не спекулираме с тези 30 000 подписа, защото инициативният комитет не е успял да събере изискуемата 1/20 от необходимите подписи. Другият мотив е свързан със самите въпроси, а именно, че те са в противовес със законодателството в България. И по-специално става въпрос за Закона за устройство на територията и Закона за Черноморското крайбрежие”, обясни в „Здравей, България” Димитър Карбов, общински съветник от НФСБ.

СЛЕД ПРОТЕСТИ: ГЕРБ се отказаха от спорен законопроект за Черноморието

Представители на протестиращите заявиха, че подписите са напълно достатъчни, а общината не защитава техния интерес. Предстоят нови срещи със съветниците и окончателно решение какво ще се случи с искането за референдум относно бъдещето на Морската градина.

Репортер: Искра Урумова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.