Одитират как са харчени европейски пари по еко-проекти

Спешна проверка на всички проекти на зелените организации. По разпореждане на екоминистъра ще се проверява как са харчени пари по Програма "Околна среда". Има ли нарушения?

Конкретиката засега е оскъдна. Проверката е започнала преди два дни заради сигнали за нарушения. Ще бъдат проверени всички природозащитни организации. Колко е изхарчено общо по проектите им засега не е ясно. Знаем, че проверяващите трябва да се произнесат до два месеца.

По темата

Това е островът в Поморийското езеро. Идеята му е да е подходящ дом за птици, които гнездят на земя. Според асоциация "Българско Черноморие" обаче целта не е постигната.

„Колко гнездят - нула! Никой не гнезди. Значи взети пари, за това, че ще ви доставят на вас много спешно лекарства, защото умирате, а вие с тези пари за лекарствата получават вино, ракия, уиски, кебапчета - ядете и пиете”, коментира Тодор Георгиев от Националната асоциация „Българско Черноморие”.

Затова от асоциацията подали сигнал срещу "Зелени Балкани". Именно те направили острова. Гледната им точка е коренно различна - с оформянето на острова през 2013 година животът в района се завърнал. Две години по-късно птиците били рекордно много и се върнали редки видове след дълги години отсъствие.

„Поморийско езеро беше предоставено на партньорите Национална асоциация "Българско Черноморие" община Поморие и пет години се управлява от тях. Те обаче не успяват да се справят с това управление и си търсят опрадание и виновни, защо не се справят”, казва природозащитникът Тома Белев.

Според "Зелени Балкани" птиците бягали и заради незаконните рибарство и кайтсърфисти. Според другите самият остров е опасен за цялото езеро. 

„В момента на острова не гнезди никой. Кацат от време на време корморани, които не са защитен вид и си има тунджанска растителност, която имаме опасение, може да се разпростре върху останалата част от езерото, което е много вредно”, коментира Тодор Георгиев от Националната асоциация „Българско Черноморие”.

Според другите, поникналите растения са типични за засолени места. Последната дума за птиците и парите ще е на проверката на властите. 

Репортери: Златина Зехирова, Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.