За първи път всяка политическа партия предварително заяви как ще гласува

Първи опит на опозицията да свали кабинета „Борисов 3”. На извънредно заседание парламентът обсъди искането на БСП за вот на недоверие. Мотивът – провал в борбата с корупцията.

Първият вот на недоверие сблъска управляващи и опозиция

Дискусията започна със скандал заради отсъствието на премиера от пленарната зала. Отсъствието на Бойко Борисов беше „извинено” от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с „международни ангажименти”.

Парламентът обсъди искането на БСП за вот на недоверие (ОБЗОР)

Разговорите отново преминаха и с нови обвинения между Елена Йончева от БСП и Делян Добрев от ГЕРБ. Интересното е, че за първи път всички парламентарни сили са заявили предварително как ще гласуват на вота.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие

Представителят на ГЕРБ Александър Йорданов нарече вота на недоверие, внесен от БСП, „несъстоятелен”. Той заяви, че левицата не е представила никакви факти и аргументи, а само са „надували медийния балон три месеца”.

ГЕРБ: Мотивите за вота на недоверие са комична компилация

Георги Гьоков от БСП контрира, казвайки, че „за 35 минути тази зверска корупция в държавата няма как да се разкрие”. Според него управляващите са отклонявали дебата, а отсъствието на премиера Борисов говори за „несериозно отношение” на управляващите към парламента. Той добави, че очаква поне някои от „Обединени патриоти” да размислят и да гласуват против правителството.

ВОТ №1: Парламентът обсъжда първото искане за оставка на кабинета

Искрен Веселинов от „Обединени патриоти” подчерта, че коалицията е „коректив” на ГЕРБ, но няма съмнения относно подкрепата за правителството. „Това управление е добро”, каза той.

Заместник-председателят на ВОЛЯ Кръстина Таскова охарактеризира вота на недоверие като „изключително грешен политически ход на Корнелия Нинова”.

БСП разпространи секретния доклад на ДАНС за митниците

„Той беше не по същество, очаквахме много повече от БСП. Сведоха дебата до разправия между двама депутати”, каза тя.

Хамид Хамид от ДПС подчерта, че движението подкрепя вота на недоверие. „Не се съмнявайте как ще гласува ДПС”, добави той. Въпреки това той изрази виждането си, че зададената от БСП тема на вота е твърде обща, както и че ДПС са предупредили левицата в какво ще се превърне дебатът. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.