Той се е заклел във вярност на ИДИЛ преди нападението

Месеци продължило планирането на терористичния акт, при който 39-годишният узбек Рахмат Акилов насочи камион срещу пешеходци в Стокхолм през април 2017 г., при което загинаха петима, заявиха прокурори, цитирани от БГНЕС.

В Атина арестуваха афганистанец, носел в раницата си детонатори

Акилов, който се стремял да получи убежище, се заклел във вярност към ИДИЛ преди атаката. След това откраднал камион и го насочил срещу пешеходци в един от районите на Стокхолм. Прокурорите го обвиниха в „тероризъм и опит за тероризъм“.

Обискираха обекти, свързани с ИДИЛ в Германия

Акилов е искал "да подбуди страха сред обществеността в Швеция и да накара шведското правителство и парламент да сложат край на участието на Швеция във военното обучение на световната коалиция срещу ИДИЛ в Ирак", гласи обвинението.

В Тунис ликвидираха регионален лидер на Ал Кайда

ИДИЛ обаче никога не пое отговорност за атаката. Арестуван няколко часа след нападението, благодарение на кадрите от видеонаблюдение, Акилов призна пред полицията на следващия ден вината си.

Коалицията елиминира германски рапър, присъединил се към ИДИЛ

Прокуратурата заяви, че ще представи като доказателства откъси от размяната на мисли в интернет на Акилов относно неговата "готовност за извършване на терористична атака" и от "желанието му да се присъедини към ИДИЛ".

Всяко училище с план срещу терористично нападение

В един от чатовете Акилов помолил за помощ, "за да извърши престъпление". Екстремистът искал да избие "неверниците", защото Швеция подкрепя НАТО и изпраща бомбени техници в Ирак и обучава кюрди, се казва в обвинителния акт.

Прокурорите, които твърдят, че Акилов е действал сам, ще представят и два видеоклипа, записани в навечерието на атаката, в които Акилов се кълне във вярност към ИДИЛ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.