„Тя е средство да бъдем полезни и да търсим правилните решения заедно с народа”, добави той

„Още със своята реч 6 месеца преди края на мандата, още като действащ държавен глава, аз казах, че политиката не е на всяка цена и не би следвало да бъде целта. Политиката винаги е средство, за да бъдем полезни, за да търсим заедно с народа и да намираме правилните решения и да постигаме прогрес. Оттогава досега аз вярвам, че давам малко по-различен пример. Не съм тук за стола, нито за силата, нито за властта, но продължавам да работя по смислени проекти. Където и да съм, аз съм посветен на това. Именнo затова една година след мандата аз излязох да кажа, че има живот след политиката, и че той никак не е лош”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Росен Плевнелиев – президент на България от 2012 до 2017 година.

„Никой не бива да се взема насериозно завинаги и на всяка цена. В една демократична държава всеки има мандат. Аз имах 3 години като министър, 5 години като президент. Работих. Дадох всичко от себе си. Сега идват следващите. Пожелавам им успех”, каза още Плевнелиев.

Росен Плевнелиев с критики към Румен Радев

И добави, че в българската политика вижда много мъже и жени, които се възприемат насериозно и на всяка цена.

Относно критиките, които отправи преди време към сегашния президент Румен Радев, Плевнелиев заяви: „Аз първо го упрекнах, че не взима мнение по Истанбулската конвенция, а после той промени своята нагласа, като взе отношение и се произнесе категорично „против” тази конвенция. Така че неговото отношение вече е ясно. Аз не съм съгласен с подобно действие на държавен глава”.

По думите му, когато има тревоги в обществото, президентът не мълчи и не отлага своята позиция.

„Радвам се, че след едно забавяне, той излезе и се позиционира ясно. Когато има разделение и в много голяма степен лъжи, манипулации и некоректни дебати, липса на дебат по същество по една стратегически важна тема, каквато е защитата на жените и децата в България и по света от насилие, е редно държавният глава да излезе с ясни аргументи и да каже дали е „за” или „против”, коментира президентът Росен Плевнелиев действията на настоящия президент Румен Радев.

1 г. от мандата на Радев: Опозиция и управляващи с различни оценки

Плевнелиев категорично се обяви „против” провеждането на референдум за Истанбулската конвенция.

„Категорично съм против да се прехвърля отговорността на народа тогава, когато той е заблуден и тогава, когато не са се чули ясни аргументи от експерти. Смятам, че българският народ беше подведен. Имаше много манипулации и много лъжи по отношение на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за защита на жени и деца от насилие. Нагледах се на абсолютно безотговорни изказвания, както и на факти, които не отговарят на истината. Конвенцията не е за въвеждане на „трети пол”, тя не се занимава с това”, каза още Плевнелиев. 

Според него трябва да се повиши доверието на гражданите в българските институции.

„Парламентът е сърцето на българската демокрация. Тя не е перфектна, в никакъв случай, нито парламентът е такъв. За съжаление, той се ползва с много ниското доверие на гражданите. И именно тук е важната задача за президента – да помогне за това институциите в България, включително и парламента да се ползват с по-голямо доверие от гражданите, а не да ги обиждат”, коментира Плевнелиев. 

Цялото интервю гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.