Една година след края на мандата бившият държавен глава даде отчет за дейността си

Остри критики от президент към президент. В отчета за дейността си, една година след края на мандата, Росен Плевнелиев упрекна своя наследник Румен Радев в проява на двойни стандарти, подмолни действия и липса на приемственост.

Той разкри още кой е наклонил окончателно везните за решението му да не се кандидатира отново за държавен глава.

Плевнелиев учи Деси Банова да кара ски (ВИДЕО)

"Европейският съюз е моето семейство. Само че не е така с президента Радев" - с това изречение Плевнелиев обобщи както своя едногодишен "мандат" извън президентството, така и мандата на Румен Радев в него. 

Според впечатленията на бившия държавен глава в множество случаи наследникът му поставя под въпрос външнополитическата ориентация на страната.

"В няколко направления демонстрира двойни стандарти", смята Плевнелиев и дава за пример санкциите срещу Русия.

Плевнелиев: С тези 9 протеста показваме, че още не сме се разделили с робската психика

Най-големи критики обаче отнесе критиката по адрес на Истанбулската конвенция.

"Лъжата победи истината със страшна сила. Просто... такава манипулация, такива лъжи се изсипаха. Горкият български народ. Истанбулската конвенция е за превенция и защита на жени и деца. А не за трети пол. Няма нищо такова в тази конвенция", посочи Плевнелиев.

Плевнелиев е призован като свидетел по делото за изтребителите

За първи път той разкри подробности около решението си да не се кандидатира за нов мандат. Всъщност след смъртта на първородния му син, по темата имало колебание. Което той обсъдил с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и партньорите в управляващата тогава коалиция.

Какво било точното им мнение тогава, остана тайна. Защото изневиделица Плевнелиев беше номиниран от ДСБ. 

"Бях, най-откровено заявявам, бесен от това, което се случи. Радан Кънев определено изненада и в някаква степен изигра много лоша шега", призна той. Тогава решил да не участва.

Самият Кънев отказа коментар. От президентството - също.

А въпреки изобилието от политически коментари и спомени, Росен Плевнелиев отново увери, че няма да се връща в политиката.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.