Децата се страхували да се оплачат

В Центъра за настаняване от семеен тип в Борован стават „ужасяващи неща". Това разкри пред NOVA едно от децата, които живеят там.

Ще има ли наказани след поредния случай на насилие над деца?

В последните дни домът нашумя с новината за насилието, което упражнява една от възпитателките – Людмила Петрова. От видеоматериали, разпространени от „Господари на ефира”, се вижда как жената бие и обижда две от децата.

Не само тя, а и един от помощник-възпитателите ни бие. От пет години съм в този дом и нищо не се е променило. Не сме се оплаквали, защото винаги сме се страхували от последствията”, каза още момичето от дома, говорило пред екипа на NOVA.

Проверки в домовете за деца в цялата страна

Тя разкрива още, че веднъж е била удряна от „управителя на центъра”. И допълва, че всички настанени там деца са подложени на системен психологически тормоз – обиди, главно свързани с бъдещето им на „проститутки и затворници”.

Проверките в центъра продължават. От тях ще стане ясно и какви ще бъдат последствията за възпитателите, за които вече е ясно, че са упражнявали насилие над деца.

И преди е имало сигнали за насилие в дома в Борован

По закон за малтретиране на малолетен наказанието е до три години лишаване от свобода.

Освен заснетите действия на Людмила Петрова, от Държавната агенция за закрила на детето са установили най-малко още два случая на тормоз от страна на възпитатели към дете.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.