Германският външен министър каза, че Берлин ще помогне за признаването на Косово от Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия

Признаването на независимостта на Косово от Сърбия е ключово условие, ако Белград иска да се присъедини към Европейския съюз. Това заяви германският външен министър Зигмар Габриел на съвместна пресконференция с косовския премиер Рамуш Харадинай.

Еврокомисар: Сърбия трябва да разреши граничните спорове със съседите си

„Ако Сърбия иска да стане член на ЕС, върховенството на закона е основно условия, както и приемането на косовската независимост“, каза ръководителят на германската дипломация, цитиран от БГНЕС.

Еврочленство за Западните Балкани най-рано 2025 г.

„Това е главното условие, за да се присъедини към Европа“, подчерта Габриел и добави, че е изпратил по-рано същото послание на властите в Белград.

Вучич: Ако диалог означава да признаем Косово - благодаря, довиждане!

Сърбия се надява да се присъедини към Съюза през 2025 г., датата, определена от Брюксел в публикуваната неотдавна стратегия, която предвижда включването на Западните Балкани към Oбщността, отбелязва "Ройтерс". Сръбските власти се надяват, че признаването на Косово няма да бъде ключово условие за членството. Министърът на отбраната Александър Вулин заяви, че Белград и Прищина трябва да разделят Косово.

Ивица Дачич: Пътуването на Вучич до Косово е ключово за мира

Габриел заяви, че Германия ще помогне на Косово да бъде признато от петте държави в ЕС, които още не са сторили това – Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия. Причината е, че те се притесняват от териториални претенции от съседни държави или отцепване на територии. Косово обяви независимост на 17 февруари 2008 г. Тя е призната от САЩ и повечето държави от ЕС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес