Добрият старец беше погребан в двора на църквата в Байлово

Патриарх Неофит, десетки свещеници и стотици миряни се простиха за последно с дядо Добри. Всички се събраха в църквата в село Байлово. Именно там  беше погребан дядо Добри -  в  двора, точно до постройката, в която живя през последните години.

Според патриарх Неофит "примери като този на Светеца от Байлово, както го наричаха хората, ни дават надежда, че и в България има силни духом хора". 

След смъртта на дядо Добри: Какво прави един човек светец?

Погребват дядо Добри в родното му село

В обръщение на Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит се казва:

"Обични в Господа чеда на светата ни Църква,

По човешки скърбим за края на земния път на новопреставилия се дядо Добри (Добре Добрев) и се молим Бог да приеме душата му в селенията на праведните. Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем, че той обичаше най-много от всичко Господ Иисус Христос и Му служеше с чисто сърце. Чистите по сърце са блажени, защото те ще видят Бога (срв. Мат. 5:8). Затова вярваме, че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Помним го като най-големия дарител на Патриаршеската ни катедрала “Св. Александър Невски”, както и на няколко други храмове и манастири.

Народът го наричаше “светецът от Байлово” не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра. Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а “споменът за праведника ще пребъде благословен” (Притч.10:7). Така и ще го помним и ще се молим за душата му – праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Св. Писание и Св. Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си.

Нека споменът за него ни носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, но Бог по молитвите на Св. Богородица и всички светии ще ни дарява и за в бъдеще с благодатните си дарове!

Бог да прости новопреставения дядо Добре!" 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.