Бойко Борисов заяви, че съвестта му е чиста

Трус по върховете на държавата. Президентът Румен Радев разкритикува остро премиера Бойко Борисов.  Държавният глава попита Бойко Борисов дали има общи бизнес интереси с Делян Пеевски и разпределят ли се обществени поръчки в интерес на депутата от ДПС.

Борисов отвърна, че съвестта му е чиста и призова президента, ако има каквито и да било данни за негов бизнес с Пеевски, да сезира институциите. Острата размяна на реплики продължи и по оста корупция и външна политика. 

Пеевски: Не е сериозно премиер и президент да се упражняват върху името ми

 През медиите Румен Радев попита Бойко Борисов: "Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?", а Борисов отвърна:  "Абсолютно ми е чиста съвестта" и добави: "Ако президентът има каквито и да било данни за мой бизнес, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля незабавно, днес, да сезира прокуратурата, КОНПИ и която иска институция". 

Повод за челния сблъсък между двамата първи стана интервю, в което премиерът намекна, че в екипа си Радев има човек, който е работил за телевизия на депутата от ДПС, визирайки  началника на кабинета на президента Иво Христов. Борисов нарече Христов „сив кардинал, който пише”.

Иво Христов веднага отговори, че Борисов или бърка, или лъже и че когато той е бил директор на телевизията, неин шеф не е бил Делян Пеевски.

Взаимните атаки не спряха до тук.  "Г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа на г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесеният от г-н Пеевски закон за КТБ", коментира Румен Радев, а премиерът Бойко Борисов напомни: "Всички гласове на ДПС отидоха за Радев на президентските избори". 

"Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и Руме Радев знае, много ми е интересно какви проверки е възложил вътрешният министър от служебното правителство върху дейността на Делян Пеевски. Какво общо мога да имам аз с депутат от опозицията и то депутат, който партията, която издигна Румен Радев за президент, издигна за шеф на ДАНС", коментира Бойко Борисов. 

Задочният разговор се прехвърли към Турция заради предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган у нас. "Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет, а България, и аз това го чакам от премиера, да постави пред г-н Ердоган тези въпроси, на които отдавна чакаме отговор - за гаранция за ненамеса на Република Турция в нашите вътрешни работи, в нашия изборен процес", заяви Румен Радев. 

"Ние, когато дойде френският президент в България, демонстрирахме как можем заедно да направим максимума добро за държавата. Това, че са ЕС и Турция се съгласили да започнем преговори и да се нормализират отношенията - това е плюс за България", отговори Бойко Борисов. 

Радев: Имал ли е и продължава ли да има Борисов общи бизнес интереси с Пеевски? (ВИДЕО)

Критиките на президента се прехвърлиха върпу цялостната политика на правителството. "Бетонирането на корупцията, мизерните пенсии и заплати", заяви Румен Радев, а Борисов определи думите му като "вероломно нападение над правителството, без никакъв повод".

Сблъсъкът между двамата не подмина и армията. Радев се оплака от "скалъпената целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили", а Борисов отвърна:

"Може би не може да ми прости, че не купихме тия изтребители за няколко милиарда лева. Ще купиме самолети". Премиерът припомни на президента, че е президент на всички българи и не бива да взима страната на партията, която го е издигнала. Борисов намекна за евентуални други амбиции на Румен Радев - за президентска република или създаване на негова партия. "Ако Румен Радев иска да прави партия - да каже. В противен случай - не е честно", заяви Бойко Борисов. 

Борисов: Какво общо мога да имам аз с депутат от опозицията? (ВИДЕО)

Последва и реакция на депутата от ДПС Делян Пеевски. Той заяви: "Не познавам началника на кабинета на президента Радев - Иво Христов, като същият никога не е работил за мен. Не приемам замесването на моето име с това на премиера Борисов, по начина, използван от президента Румен Радев, тъй като нямам и никога не съм имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера".

"Каквито и проблеми премиерът и президентът да имат помежду си, лични или институционални,  да ги решават занапред като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, защото аз нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии”, коментира още той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.