Имената на Пеевски и хора от моята администрация в едно аз възприемам като груба манипулация, каза още той

„Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи премиерът с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски”. Това попита президентът Румен Радев при честването на 120 години БТА.

Радев: Парламентарната република атрофира (ВИДЕО+СНИМКИ)

С тези думи държавният глава отговори на Бойко Борисов, който в интервю за bTV заяви: „Там има един човек, който пише и е сивият кардинал, защото, когато си говорим с президента Радев, аз от години общувам с него, той е един прекрасен човек и се разбираме прекрасно.... Там има един медиен човек, който го помня от BBT, още от телевизията на Пеевски”. На въпрос кой е той, министър-председателят отговаря: „Иво Христов”.

Пеевски: Не познавам Иво Христов и нямам бизнес интереси с премиера

Специализираният съд ще гледа мегаделото за КТБ

Пеевски нарече "Бялата книга" на издателите „пасквил“

Радев добави: „Както виждате, г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа на г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение имената на хората от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси”.

Приеха на второ четене закона на Пеевски за КТБ (ВИДЕО)

„Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация аз възприемам като груба манипулация”, подчерта държавният глава.

Иво Христов също отговори на премиера с пост във Facebook:

„Аз съм изключително поласкан, че премиерът съди с такова огромно внимание хората от моята администрация, не само тяхното настояще, а и проявява творчество относно тяхното минало. Аз съм горд, че имам интелигентни съветници, секретари и началник на кабинет, но те не са причина за напрежението между нас, а това са много други неща, коментира държавният глава.

И добави: „Пренебрежителното отношение към националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили, идеите за безкрайни концесии, липсата на прозрачност в собственост, управленски решения, в харчене на финансови средства..., бетонирането на корупцията с новия закон, внасянето на промени и то генерални промени в законите между първо и второ четене, без обществено обсъждане и без съпътстващите становища от ресорните институции, катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на политика за развитие на човешкия капитал, мизерните пенсии и заплати след дълги години шумно прокламиране на финансов растеж и стабилност. Това са все неща, които внасят напрежение. Да вземем например моето отхвърлено вето за мораториума върху лекарствата. В същото време бяха разпределени едни огромни суми за санирането, където имаше доказано проблеми”.

„Не съм обидил президентската институция, президента Радев и не съм си позволил да направя каквато и да е квалификация”, отвърна премиерът Бойко Борисов днес.

ГЕРБ дават заден за Истанбулската конвенция

Във връзка с Истанбулската конвенция, Радев даде съвет на премиера: „Аз искам да поздравя премиера за неговия прогрес по така наречената Истанбулска конвенция, вече имаше достатъчно голям дебат по темата, изказаха се всякакви становища. Както аз приемам съвети от премиера Борисов и се вслушвам в тях, така и аз мога да му дам съвет. Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България. Да прочете конвенцията на английски или френски. Това са двата езика, на които конвенцията има достоверен правен смисъл. Тогава стават ясни много неща”. 

По отношение на диалога между институциите по въпросите на външната политика, президентът припомни, че винаги е отстоявал позицията, че България трябва да има една външна политика и именно затова решенията трябва да се вземат преди дадени събития. „Изключвам всякакви мои претенции към премиера Борисов с това, което казах, че съм научил от медиите за обявената вече среща с президента на Република Турция  Реджеп Тайип Ердоган с ръководителите на Европейския съюз. Но аз никога не се натрапвам там, където не съм канен“, посочи Радев.

Меркел: Благодаря на България, че пази външната граница на ЕС с Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът добави също така, че е изключително важно ролята на България в тази среща „да не се свежда до домакина, който разнася шербет“. По думите му за България е важно и очаква от премиера да постави на срещата на 26 март към президента Ердоган тези въпроси, на които страната ни отдавна очаква отговор – за гаранция за ненамеса на Република Турция във вътрешните работи на България, в нашия изборен процес; за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани; за компенсациите на тракийските бежанци.

Президентът назначи нов началник на НСО

Запитан дали е съгласувал с премиера и дали има единомислие за назначението на нов началник на Националната служба за охрана и за посланическите назначения, държавният глава заяви, че „в това отношение с премиера имаме много коректен и принципен диалог както за предложенията, които той прави, така и за предложения, които аз правя. Но не искам да коментирам никакви имена, докато не видя съгласувателен подпис“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.