Президентът е в Скопие по покана на македонския си колега Иванов

Президентът Румен Радев с позиция за избора на ново име на Македония. От Скопие държавният глава заяви, че бъдещото име на страната не трябва да съдържа географски определения, които да препращат и към територията на България. Радев е в Скопие по покана на македонския си колега – Георге Иванов.

"Моето посещение в Република Македония има дълбок символизъм", каза българският президент.

Македония иска договор за стратегическо партньорство с България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Политиците и от двете страни в спора са особено предпазливи, когато стане дума за възможни имена. Кръгът на вероятните решения може би обаче постепенно се затваря. Ако съдим по коментарите на премиера Зоран Заев, възможно е новото име на югозападната ни съседка да съдържа географско определение.

"Ние сме казали ясно своята позиция – за нас е важно, бъдещото име в резултат на тези преговори да не съдържа географски определители, които от своя страна да не съдържат части от територията на Република България", заяви Радев.

Преговорите за името на Македония продължават в София

Така от първоначалните пет варианта, посочени като базисни от специалния посредник на ООН – Матю Нимиц, 4 съдържат такова определение – Република Северна Македония, Горна Македония, Вардарска Македония, Република Македония (Скопие). Каквото и да е решението обаче, категоричен е българският президент, то не трябва да накърнява и интересите на България. 

"Ние имаме уникалния шанс и започнахме да показваме, че има две държави в нашия проблемен регион, които могат сами да решават проблемите, които имат общо минало, но най-важното – могат и ще имат общо бъдеще", каза президентът Радев.

Радев в Македония заедно с митрополитите Николай и Киприан

Ще имат ли общо бъдеще и двете църкви - Българската и Македонската, предстои да разберем. Част от официалната делегация, която посети тленните останки на Гоце Делчев, бяха и двама български митрополити. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.