В събота млада жена беше затрупана от свлякла се снежна маса в Пирин

Лавинната опасност в планините остава. Това потвърдиха пред NOVA от Планинската спасителна служба. В събота 25-годишно момиче загина, а двамата й спътници се отърваха по чудо. Инцидентът стана снощи край хижа „Синаница”. 

Лавина затрупа млада жена в Пирин

Въпреки бързата реакция на спасителите, трагедията не е могла да бъде предотвратена. Маршрутът, по който тримата туристи тръгват на преход, е обичаен за зимата. На Момин връх обаче, в близост до хижа „Синаница”, попадат в капан от природата. На билото вятърът e образувал козирка от сняг, дълга около 8 метра. Без да разберат, че под краката си нямат здрава основа, туристите вървят по ръба на бръснача. 

Няколко лавини паднаха над Банско (ВИДЕО+СНИМКИ)

За миг снегът се чупи, жената полита в бездната, а върху нея се стоварва огромна лавина. Планинските спасители тръгват веднага на акция. Със сонди търсят тялото на жената, но безуспешно. Обучено куче я открива малко по-късно, вече мъртва.     

Лавинната опасност у нас остава висока

Двамата мъже, които са били със загиналата жена, са оцелели като по чудо. Спасили са ги две-три стъпки встрани.  

Опасността от лавини в планината продължава да бъде голяма. Съветът към всички туристи е да бъдат много внимателни независимо дали тръгват на преход, или карат ски и сноуборд.

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.